Maminčin mazánek - Sarah Flint

Autorka: Sarah Flint
Originál: Mummy´s Favourite, Aria, 2016
V ČR: Jana Brosová, Dobrovský, Omega, Praha 4, 2017
Počet stran: 272

Anotace: SLEDUJE... VYČKÁVÁ...
                   KDO BUDE DALŠÍ?
V lesním hrobě je pohřbena matka s dítětem. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý.
Detektiv konstábl Charlie Staffordová má za úkol pátrat po pohřešovaných osobách. Úkolem ji pověřil přímo její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter.
Čím více párů je pohřešováno, tím sílí tlak na oba kriminalisty. Stopy jsou nejasné. Identifikovali několik podezřelých, ale je mezi nimi pachatel? Dokáže Charlie zastavit sadistického vraha, jehož jediným přáním je potrestat ty, kdo podle něj provedli něco špatného? Nebo se sama bezděčně stane obětí?
Napínavý, dechberoucí detektivní thriller z nové řady příběhů detektiva konstábla Charlotte Staffordové z londýnské Metropolitní policie.

  Většina lékařů a výživových specialistů tvrdí, že
  průměrný člověk může bez jídla žít čtyři až šest 
  týdnů, ale bez vody je i týden zázrak.   
                                                                                                                            (Kapitola 9, str. 45)
      
  Muž v lese kope jámu a čeká na svou první oběť. Obětí jeho ohavných činů jsou vždy matka a její nejoblíbenější (milované) dítě. - To vysvětluje název "Maminčin mazánek."
  Pokaždé, než svou oběť dostane, pečlivě sleduje její život. Sleduje její život zdálky, ale sleduje ho i zblízka. Čeká na příležitost. 
  Když se mu jáma (hrob) zdá už dost hluboká, vše potřebné je připravené k uskutečnění jeho zvrhlého plánu, jde unést matku společně s jejím mazánkem. 
  Jeho první obětí je čtrnáctiletý Richard a jeho matka Julie. Překvapivě Juliin vztah s manželem, jenž nese jméno Keith Hubbard není v žádném případě idylický. Keith ji totiž mlátí.
  Dotyčný vrah se baví utrpením svých obětí. A to jak psychickým, tak také fyzickým. Baví se strachem v jejich očích. Podle mého názoru se jedná o chladnokrevného zabijáka, který v sobě nemá nic než touhu po pomstě. Chce se pomstít maminkám i jejich mazánkům a nezastaví se před ničím. 
  Pachatel těchto hnusných zločinů si dává pozor, aby po sobě nezanechal jedinou stopu a vyhnul se tak jakémukoli prozrazení. Nějací podezřelý jsou, ale policisté a dokonce ani naše hlavní hrdinka Charlie, jak jí s oblibou říkával její zesnulý bratr Jamie, nejsou absolutně schopni určit, jestli v podezřelých je pachatel. A obětí stále přibývá... 
Otázkou však zůstává, KDO bude DALŠÍ. V MĚSTEČKU UŽ SI NEMŮŽE BÝT NIKDO NIČÍM JISTÝ A UŽ VŮBEC NEMŮŽE NIKOMU VĚŘIT. Vlastním kolegům, sousedům, ale dokonce ani rodině či přátelům...

  Charlie poznala matčin strach, skutečný a surový. Ztratila příliš mnoho. Nemohla to ztratit znovu. Žádná z nich. Charlie si přála, aby o tom mohla mluvit. 
                                                                                                                          (Kapitola 17,str. 98)


SARAH FLINT je pseudonym britské autorky, která 35 let pracovala u Metropolitní policie. Práce policistky se stala jejím posláním. Mezitím se však roky snažila prosadit jako spisovatelka, a když od svého vydavatele obdržela smlouvu, rozhodla, se svou kariéru u policie ukončit a začít se naplno věnovat psaní. 
Ve svých příbězích čerpá z mnoha skutečných případů, na jejich vyřešení se během své služby podílela. 
Maminčin mazánek vyšel v roce 2016 a její prvotinou. Její druhý detektivní příběh Trophy Taker vyšel v roce 2017.

Sarah ráda čte a pilně se připravuje  svou velkou výzvu: výstup na Kilimandžáro. Žije a pracuje v Londýně s partnerem a třemi dcerami. 

  Jeho matka ho odmítla doprovodit, přestože ji s sebou chtěl, víc než cokoli. Nikdy tu pro něj nebyla, ani když měl bolesti. Nikdy. Jeho tělo se zahojilo, ale jeho duše byla zraněná víc a víc, každá její absence byla hřebíčkem do rakve. 
                                                                                                                        (Kapitola 19, str. 112)
 Tato kniha je prostě úžasná. Ano - je prostě skvělá.
 Toto mi, prosím, věřte. Možná vám k tomu, abyste mi uvěřili, že tato kniha prostě stojí za přečtení, je informace, že já thrillery skoro nečtu. Vlastně jsem za svůj život četla asi tři knihy tohoto žánru. Narovinu - jsem prostě fanoušek historických románů a ne thrillerů.
  Tahle kniha mě ale svou anotací zaujala na první pohled, a tak jsem se rozhodla, že si jí zkusím přečíst. Čím více jsem na tento příběh čekala, tím více jsem se na něj těšila, protože mi něco říkalo, že z ní budu nadšená.

  Zbylé dítě nebylo nic, to oblíbené bylo mrtvé a všechno bylo ztracené, všechno bylo navždy pryč. 
                                                                                                                               (Kapitola 24, str. 139)

  Zkrátka, jak už jsem jednou napsala - nejsem žádný zapálený fanoušek thrillerů, ale tahle kniha je nejlepší, jakou jsem kdy četla.
  Sice jsem napsala, že se jedná o thriller, ale na své si tu přijdou také fanoušci detektivek. Autorka celkem nepravidelně střídá kapitolu o Charlie a vyšetřování a samotném vrahovi. Z této knihy mě několikrát přeběhl mráz po zádech. Zvláště z pasáže, která je hned na začátku knihy, kde dotyčný zabije Richarda a potom Julii stále dokola šeptá: "Maminčin mazánek. Maminčin mazánek. Maminčin mazánek."
  Upřímně - kniha mě bavila, že se nejednalo jen o thriller, ale bylo tam i vyšetřování, u kterého jsem se uklidňovala. Fakt - leckteré pasáže mě donutily k tomu, abych se více těšila na Huntera, Meg - matku hlavní hrdinky, Bena - kamaráda Charlie, který je válečným invalidou a spoustu dalších poklidných postav, které nezažili vrahovo hrozivé běsnění.
  Kniha mě bavila hned po otevření. Nevím, jestli za to mohlo i to, že jsem se na knihu tolik těšila a částečně jsem se na ni nalákala prostě "jen" díky čtivému stylu psaní autorky. Myslím, že této knize prospělo také to, že jsou krátké kapitoly. Krátké kapitoly, ale každá končí tak, že prostě musíte číst dál i když víte, že máte před sebou více věcí na práci než jen čtení.
  V knize se nachází 44 kapitol. Již od začátku jsem si myslela, že vím, kdo je pachatel. Zásadní zvrat těchto mých úvah o tom, kdo to provádí, nastal v jednom okamžiku, který tu nebudu prozrazovat - jednalo by se totiž o spoiler. A já chci, abyste byli stejně tak překvapení jako já. Knihu jsem dočetla dnes ve 3 hodiny odpoledne a ještě nyní, skoro v 9 hodin večer, když píšu tuto recenzi, jsem stále plná dojmů z knihy.
  Nebudu lhát, když řeknu, že něco takového, jako byl ten závěr bych opravdu nečekala. Hlavně jsem nečekala to, kdo byl vrah. To jsem při jeho postavení vážně nečekala.
  Během čtení jsem měla podezření na dvě určité osoby, ale ty jsem musela po nějaké době vyloučit a pak už jsem si jen odevzdaně a celkem frustrovaně říkala: "Tak kdo je vlastně vrah?"
  Na závěr bych ráda řekla to, že tahle kniha za přečtení rozhodně stojí. Doporučuji všem fanouškům thrillerů, detektivek, strašidelných příběhů, ale také těm, kteří rádi zabrousí i do jiného žánru, než je jejich obvyklý oblíbený. Tak, jako já. Nebudete litovat! 
  Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský. 

  Kdykoli jindy by to nebe bylo úchvatné, malý, vzdálený kousek Londýna, kde absence neonových světel dovolí pohled na nebeskou klenbu v celé své kráse. Dneska večer však, když temné stromoví odhalilo svá tajemství, byla veškerá nebeská krása zastíněná čirým zlem, které tu leželo skryté pod zemí. 
                                                                                                                         (Kapitola 43, str. 251)

                                                  Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

                                                     
                                                             
Knihu koupíte tady: http://www.knihyomega.cz/eshop-mamincin-mazanek.html
                                 https://www.knihydobrovsky.cz/mamincin-mazanek-6088453







Komentáře

  1. Také jsem knize dala 5* jelikož me kniha mile překvapila a byla jsem stejně mimo z toho jak příběh dopadl - respektive tím kdo byl vrah.
    Kniha byla velmi ctiva a ja se tesim jak u nás vyjde i její druha kniha :)
    http://mrs-jungova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard