Mořeplavec - Diana Gabaldon

Autorka: Diana Gabaldon
Originál: Voyager, 1994
V ČR: Jana Novotná, Knihy Dobrovský, Omega, 2017
Počet stran: 1104
Série: Cizinka, 3. díl

Anotace: K vášnivému setkání Claire s Randallem došlo již dávno. Před dvaceti lety cestovala Claire zpět v čase do 18. století a do náruče galantního Skota jménem Jamie Fraser. Pak se vrátila do svého století, aby porodila jeho dítě. Věřila, že v tragické bitvě u Cullodenu zahynul. Přesto na něj nikdy nezapomněla... a její tělo po něm ve snech stále touží. Pak Claire zjistí, že Jamie přežil. Vrací se k němu spolu s jejich dcerou a je odhodlaná zůstat s ním v jeho době. Claire si musí zvolit svůj osud a najít odvahu čelit vášni a bolesti, které jí čekají. A také životu nebezpečným intrikám rozpoutaným v rozděleném Skotsku. Čeká ji nebezpečná cesta do neznáma, která navždy zpečetí, nebo definitivně zničí jejich lásku.

  Opět se zde setkáváme s našimi starými známými - Jamiem a Claire, kteří musejí čelit svému opět nelehkému životnímu osudu.
  Páru se v předchozím díle, (který jste již, předpokládám četli stejně jako já - Vážka v jantaru), nepodařilo zabránit skotskému povstání, a proto nevyhnutelně nastala bitva u Cullodenu, která, jak víme  z historie; této knihy či seriálu, měla za následek zrušení klanů.
  Těsně před již zmiňovanou bitvou se Jamiemu podaří přesvědčit Claire, která čeká miminko (Briannu), aby se vrátila zpátky k Frankovi.
Oba se spolu s těžkým srdcem rozloučí, on jde do bitvy; ona vychovávat dítě s mužem, kterého kdysi milovala.

  Léta plynou a Brianna pochopitelně roste. Události, které nastali, vrhnou do života Randallových velký obrat, poněvadž se po souhře událostí znovu nabízí, aby se Claire vrátila k muži, kterého tolik miluje - k Jamiemu Fraserovi. Dvacet let byla nucena žít bez něj. Byla nucena žít pouze se vzpomínkami, o kterých jí ovšem Frank zakázal mluvit. Potom, co se dozvěděl, že manželka čeká dítě s jiným, velmi se rozhněval. Kvůli tehdy ještě nenarozené dceři byl ochoten vše zkousnout. Ani pro jednoho tedy situace není lehká.
  Brianna vidí, že matka jejího biologického otce stále miluje a proto jí pomáhá v pátrání po něm. Také jim moc pomáhá Roger, s kterým jsme se již setkali.
  Po komplikacích v hledání Claire konečně shledá, že její milovaný nevysvětlitelně přežil bitvu a po domluvě s Bree se rozhodne vrátit do Skotka, kam patří tělem i duchem.

  Jamie se zatím snaží nějak přežít a naložit se svým životem, který se mu zdá prázdný, protože není se svou láskou. Opět ukáže, že je nevyzpytatelný. A možná právě proto ho všichni tak milujeme. Umí prostě za všech okolností překvapit.

Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quaterly.
S literaturou začala a rozhodla se pro historickou tématikou okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí oblíbené série.

Diana opět ukázala, že je naprosto úžasná spisovatelka. I přes velký počet stran, je tato kniha velmi poutavá a máte ji během pár hodin přečtenou. Jak už je u ní  zvykem, dočtete kapitolu a máte potřebu číst další. Tak skvělých sérií je opravdu málo. Popravdě řečeno, znám jen jednu takovou a tím je Měděný jezdec. Tato série mě však pohltila ještě o hodně víc. 
Proto jsem ráda, že má tolik dílů hodně dílů. Líbí se mi, že knihy neubírají na akčnosti a i po tolika stránkách udrží vaši pozornost. To samé říct o seriálu, i když mně se více líbí knihy. 
  Moc se mi líbí děj na moři. Je dobrodružný a určitě to tuto ságu příjemně okořenilo. Co se mi dále líbí  je to, že láska Claire k Jamiemu a obráceně ani po dvaceti letech  nebyla zapomenuta, stále po sobě toužili a jsou jeden pro druhého ochotni udělat naprosto cokoli, bez ohledu na možné následky. Nebojí se pro sebe riskovat život.
  Bylo mi líto Ferguse a nakonec mi bylo líto i Franka, kterého jsem, se přiznám, moc nemusela. Ještěže Fergus nakonec nedopadl tak špatně. Také se mi líbí jeho věrnost k Jamiemu. 
  Zkrátka  - ani se nedivím, že Omega začala znovu tyto knihy vydávat. Jsem jim moc vděčná, protož jsem na jejich překladech odkázaná, jelikož knihy z Plejády nemám. Sice bych si je mohla přečíst i v e-booku, ale mně vyhovují spíš papírové knihy, poněvadž pak si děj více užiju. Děkuju moc.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Omega a Knihám Dobrovský.

Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky


Knihu si může zakoupit Odkaz nebo Odkaz.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová