Měděný jezdec - Paullina Simonsová





Originál: The Bronze Horseman, 2001, New York
V ČR: Měděný jezdec, 2013 (2.vydání), Ikar
Počet stran: 616
Série: Měděný jezdec (1.díl)
Anotace: Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze…


Asi se budu opakovat, když řeknu, že je strašně těžké tuto knihu popsat o čem je, ale přesto to musím také říct... Děje se tam toho tolik... Přesto to zkusím, pro jistotu nějak podle anotace, abych neprozradila moc spoilerů, což zvláště tady u té knihy snadno mohlo stát... Sedmnáctiletá Taťána žije v Leningradu se svou rodinou, kterou tvoří ona, její sestra Dáša, bratr Paša, máma, táta, babička a děda. Táňa nemá svůj pokoj, proto spí se svou sestrou v jedné posteli, narodila se totiž celkem neplánovaně, když její máma čekala Pašu, jediného syna. Když začíná válka, rodina pošle Pašu do chlapeckého tábora do vedlejšího města. Táňa dostane za úkol, aby koupila co nejvíce potravin, které se nezkazí. Po cestě však dostane chuť na zmrzlinu, a tak si jí koupí i přesto, že ví, že se její rodina bude zlobit. Sedne si na zastávce na lavičku, kde potká svojí velkou lásku Alexandra. Alexandr jí poradí s tím, co má koupit, a pomůže jí nákup odnést domů. Tam jí však čeká nepříjemné překvapení, které spočívá v tom, že je do něj už zamilovaná její sestra Dáša. Alexandr se do Táni také zamiloval, tajně se scházejí. Vzájemně se poznávají a uvědomují si, že by jeden pro druhého udělali cokoli, aby ten druhý přežil. Na scéně se objevuje také mladičký voják Dimitrij, který má o Táňu evidentní zájem. Tento romantický příběh s historickým podtextem je nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla.


Napínavý historický román, zajímavý styl psaní, romantický příběh s milostným čtyřúhelníkem, spousta zajímavých informací, autorka věděla, o čem píše. Na konci knihy jsem brečela a přes slzy jsem neviděla na písmenka, rozmazávaly se mi.
Tato kniha je tak úžasná, že naprosto předčila všechny moje dosud přečtené knihy a Alexandr v mojí oblíbenosti postav jednoznačně převálcoval i mého doposud milovaného Tobiase z Divergence.

Paulline Simons se narodila a vyrůstala v Petrohradu, v deseti letech však s rodiči emigrovala do USA. Je autorkou 10 románů, přičemž nejvíce úspěchu dosáhla s měděným jezdcem z roku 2001, který se stal mezinárodním bestsellerem a jenž je prvním dílem o osudech Taťány a Alexandra, následuje 2. díl s názvem Tatiana and Alexander, The Summer Garden).
                   












                                           Výsledek obrázku pro hvězdičky  Výsledek obrázku pro hvězdičky  Výsledek obrázku pro hvězdičky Výsledek obrázku pro hvězdičky Výsledek obrázku pro hvězdičky                            





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová