Mizející dívky: Lisa Regan

Autorka: Lisa Regan 

Originál: Vanishing Girls, 2018

V ČR: Kateřina Elisová, Cosmopolis, 2020

Série: Josie Quinnová (1. díl)

Počet stran: 384

Anotace: 

Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou.

Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona.
  Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…       
  Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…       
   Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí...                          
  Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu.             
    Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky.      
      Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí?          
                Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu?

   V lesích byl muž, to věděla jistě. Kam až jí paměť sahala, byly lesy jejím výsostným královstvím. Plné rostlin a divoké zvěře poskytovaly dokonalé prostředí pro všechny příběhy, které její představivost mohla vytvářet. Staly se pokojnou oázou, kde mohla uniknout před matčiným tvrdým pohledem a otcovým pohrdáním.

                                                                                             (Prolog,  str. 9) 
      Kdysi poměrně klidné městečko Denton obchází strach. Poté, co zmizí teprve sedmnáctiletá Isabelle Colemanovou, která po sobě zanechala jedinou stopu - mobilní telefon. Pak se objeví další dívka, která je sice živá, ale traumatizovaná, neschopná se vrátit do svého běžného života. Není schopná ze sebe vypravit jiné slovo kromě jediného - jméno Ramona. 
  Případu se chopí pro mě až této chvíle neznámá, přesto velmi sympatická detektivka Josie Quinnová.  Přesto, že je suspendovaná, začne případ vyšetřovat "na vlastní pěst." Stopy jí zavedou k další dívce. Času však není nazbyt, pachatel nečeká...


  Luke si povzdechl  a rukou si promnul oči. "Všechno, co máme, je jedna velká nula. Víme jen to, že přijeli po mezistátní silnici. Ale vypadá to, jako by stříleli na neviditelné auto. Víme, že do toho bylo zapletené další vozidlo, kvůli všem těm kulkám vystřelených na Escalade, ale jediné, co máme, jsou ty vystřílené kulky. "
         "Jaký typ?" 
  "Deset milimetrů, 30-60 a několik nábojů ráže 7,62 krát 39 milimetrů," řekl Luke.  
                                                        (str. 30, kapitola 4) 

    Tuto knihu jsem četla už v létě zabrala mi pouhá tři odpoledne - každý den něco málo přes 100 stran a bylo dočteno. Knihu jsem si schválně takhle šetřila, abych tuhle napínavou pecku nepřečetla najednou. 
  Do knihy jsem se začetla hned po otevření. Byla to napínavá jízda od první do poslední strany. Lisa Reganová vytvořila čtivý příběh, který není nudný ani v místech pojednávajících o detektivčině životě, což se stává málo kdy. Vůbec to ten případ nebrzdí, což dělá knihu jedinečnou. Konec je celkem mrazivý. Alespoň pro mě je samotné rozklíčování případu hrozně děsivé a znepokojující. Líbí se mi, že autorka opravdu odhalí identitu pachatele až na konci a ne někde uprostřed (což je mimochodem například případ knihy Ztracena v bílém šumu, kterou jsem dočetla nedávno). 
  Vždycky je lepší, když autor odhalí pachatele až na konci knihy. Nejlépe ještě za nějakých dramatických okolností, jako je tomu v tomto případě. Knize nechybí spád.  Nebylo v ní ani jediné hluché místo. Jako obvykle jsem neodhadla pachatele, ale to už jste u mě asi zvyklý (nic nového pod sluncem, že?). 
Na další díly se určitě chystám, těším se. Bohužel jsem jí měla z knihovny, ale už teď vím, že je musím mít doma. Lisa Regan se tímto probojovala mezi moje oblíbené autory tohoto žánru.  Tohle byla prostě trefa do černého. Josie Quinnová je detektivka, která mi byla sympatická, jednak jako člověk i jako policajtka. Nebála se řešit všechno po hlavě, jít na to po svém (mnohdy i proti předpisům) a hlavně se nebála jednat. Působí jako policajt - rebel.  Další sympatickou postavou byl Luke a nakonec si svoje místo v mém čtenářském srdci vybojoval i Ray, se kterým jsem zpočátku trochu bojovala. 
  Je těžké napsat recenzi po tak dlouhé době. Za prvé proto, že jsem dlouho žádný článek nepřipravovala a pak taky proto,  že píšu s odstupem času bez toho aniž bych měla někde napsané poznámky. Když tak omluvte, že je recenze takto krátká a možná trochu zmatená, v následujících se budu snažit polepšit. Důvodem, proč jsem se článek nakonec rozhodla zveřejnit je ten, že nedávno vyšly Pohřbené kosti a já chci, aby tato série byla ještě více čtená než je aktuálně, protože si to dle mého názoru rozhodně zaslouží. 

🌟🌟🌟🌟🌟


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

MINI RECENZE: Petr a Lucie - Romain Rolland

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová