Ty si vyber, kdo přežije - Stephan R. Meier


Autor: Stephan R. Meier
Originál: Literary Agency Michael Gaeb, Berlín, 2017
V ČR: Jana Kellnerová, Omega, Dobrovský, 2017
Počet stran: 448

Obří policista z pobřežní stráže, školené ve zdvořilosti, čímž se z ní stalo turistické lákadlo města Los Angeles, na Tylora zpoza brýlí povzbudivě zamrkal. Očividně měl nápad, jak situaci uvolnit. 
                                                                (Kapitola 5, str. 88)

Anotace: Hustými lesy prchá muž, neustále na útěku před blížícími se drony, které mohly znamenat jeho smrt. Jmenuje se Spark a až donedávna byl spořádaným občanem dokonalého světa Eden, který je řízen inteligentním algoritmem VÝBĚR, díky němuž měl všechno: zdraví, sex, jídlo, práci...
  Pak však odhalil, co se skrývá za smrtí jeho otce. Jak nebezpečná je všemocnost VÝBĚRU. A že žena, kterou miluje, byla vyhnána - a ve světě mimo Eden nepřežiješ ani den! 
  Tak začíná Sparkův boj. A lásku svého života. Za budoucnost světa...


  "Lidé se bojí. Jsou žádostivý, nebo jsou to zločinci. Jsou frustrovaní. Touží po pomstě." 
                                                                                                                             (Kapitola 4, str. 65)

Spark, hlavní  hrdina této knihy měl před příchodem VÝBĚRU jednoduchý život. Díky NĚMU se mu také dařilo v práci, nebýval nemocný a měl štěstí na partnerku. To všechno až do doby, než se dozvěděl skutečnou pravdu.
  Nově vzniklé poznání ho naplnilo skutečností, že musí město opustit dříve, než bude doopravdy pozdě. Město, o kterém si myslel, o kterém doufal, že v něm bude moci zůstat navždy se změnilo v krutou realitu všemocností jednoho inteligentního, i když ve skutečnosti trochu dle mého názoru přihlouplého stroje. 
  Spark touží svou milovanou vidět, a i proto se rozhodne utéct z města, aby jí zachránil. Jenže v sázce je daleko víc, než jen jeho nebo její život. U Sparkových nohou totiž leží osud celého lidstva. Je si vědom toho, že nesmí selhat. Ale co když už je na nápravu pozdě?

 Mnoho lidí se spokojilo s tím, že v tento ráj prostě věřili.Bylo to jako nové náboženství víra, že se člověku konečně podařilo stvořit kdesi tam venku skutečný ráj. I když do nikdo z nás nikdy neviděl. My všichni jsme za dřívějšího života o takovém ráji snili, a mnozí z nás si ten sen směli na chvíli prožít. Ale nějak jsme pak všechno udělali špatně.
                                                                                                                                              (Kapitola 11, str. 143)

STEPHAN R. MEIER (*1985) vystudoval vysokou školu ve Švýcarsku a žil a pracoval v Číně, Francii, Itálii, Španělsku, Thajsku a mnoho let v USA.
  V devadesátých letech pracoval v hotelovém managementu a současně publikoval dvě životopisné populárně naučné knihy, jednu o teroristovi Carlosovi, druhou o svém otci Richardu Meierovi, který byl v sedmdesátých letech vedoucím Spolkového úřadu na ochranu ústavy. Ty vyber, kdo přežije je jeho první beletristický počin.

Tahle kniha se žánrově řadí mezi scifi. Osobně bych řekla, že by se dala zařadit i do na čtení náročnějších dystopií
  Myslím, že tahle kniha se nebude líbit každému,  protože je v ní celkem dost technologie. Což jsem nečekala, protože podle anotace vypadá spíš na dobrodružný román. Ale čte se sama. Čte se lehce, ale zároveň se podle mého názoru řadí k těžším stylem napsaným knihám. Nevím, možná je to kvůli té technice. 
  Každopádně, na knihu jsem už nalákala tátu, který se kasal, že si jí také přečte. Docela div, není zrovna čtecí typ. Knihu bych doporučovala spíše náročnějším čtenářům, kteří mají rádi scifi s kapkou dobrodružství, které se tam chvílemi také objeví. Celkově je kniha zajímavá. A to i přesto, že nejsem právě fanouškem tohoto žánru. Myslím, že se autorovi celkem povedla.
  Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Knihy Omega a Knihy Dobrovský. 

Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Knihu můžete zakoupit ZDE nebo ZDE.














Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard