Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová


Autorka: Lena Valenová
Originál: Beletris, 2016
Série: Moře nálezů a ztrát (1. díl)
Počet stran: 208

Anotace: Téměř detektivní román s mladými hrdiny o tajemné minulosti, vyostřené přítomnosti a bojí za svou budoucnost, o ztrátách a nálezech na cestě za pravdou.  
  Do dětského domova na předměstí Říma přivedou dvanáctiletého kluka. Zdá se, že nic nepoznává, nic si nepamatuje. Ale to není jediná překážka, se kterou se musí potýkat. Také je tu vůdce klučičí party, který je rozhodnut udělat cokoli, aby nováčka odstranil ze své cesty.
  O čtyři roky později patnáctiletá studentka pražského mezinárodního gymnázia potká na pláži v Itálii okouzlujícího mladíka, Místo vysněné letní romance však Elena z prázdnin odjíždí plná hořkosti a se ztrátou iluzí. O to větší šok pro ni je, když mezi novými spolužáky - studenty zahraničního výměnného programu - poznává onoho kluka z pláže. Kdo je ale tenhle kluk, co najednou tvrdí, že je někdo úplně jiný, než doopravdy?
  I on však řeší vážné otázky. Přijel do Prahy s pečlivě připraveným plánem. Jenže s jednou věcí nepočítal - s Elenou. Nedávno mu pořádně zavařila. Tentokrát je však odhodlaný nenechat nic náhodě. Nikdo mu nezkříží jeho plány. Ani Elena ne.
  Ona hledá sama sebe. On hledá svou minulost. 
  A ti dva se opravdu nemusí. 
  Vztah Eleny a Michela je jako jízda na horské dráze, kdy ani jeden neví, co od toho druhého očekávat za následujícího zákrutu. 
  A to ještě nevědí, že v tom nelítají sami. 
  A že jde o mnohem víc, než oba na začátku mohli tušit... 

  Elena nečekala na Antoniovu reakci. Otočila se na podpatku a se vztyčenou hlavou odkráčela pryč. Rychlým krokem vyšla na ulici. Neměla tušení, kde vzala tu kuráž, ale alespoň na chvíli cítila jistou úlevu a zadostiučinění. Jak jen mohl... Snažila se zadržet slzy.
                                                                                           (1; str. 31)

  Už když do dětského domova přivedou dvanáctiletého kluka, který si, jak se zdá, na nic nevzpomíná, je jasné, že chlapec nebude mít lehký život. A to skutečně nemá. V domově se totiž setkává s klukem, vůdcem party Luisem, který mu ustavičně škodí a dělá vše proto, aby se nově příchozího zbavil nebo mu alespoň pořádně znepříjemnil pobyt v domově. 
  Patnáctiletá Elena odjíždí s rodiči na dovolenou do Itálie, kde se seznamuje s přitažlivým Antoniem. Okolnosti donutí Elenu, aby si o něm při odjezdu z léta, o kterém si myslela, že bude nejlepší v jejím životě, myslela jen to to nejhorší. Jak ona toho kluka nenávidí. 
  V Praze však Elena s úděsem zjistí, že s tím klukem, kterého potkala to léto na pláži bude muset strávit čtvrt roku! Je pevně rozhodnutá, že už ho nenechá, aby jí znovu ublížil. Navíc kolem něj něco nehraje... A tak ona začínají pátrat - on po vlastní minulosti; ona po tom, kdo je ten kluk, který se jí na pláži tolik líbil. Začíná nebezpečná hra opředená lží, mezi níž je možná jen tenká hranice k pravdě...

  "Copak procvičujete si oční gymnastiku?" ironicky se na ně podíval. "Slyšel jsem, že je to prý dobrý na vrásky kolem očí!" dodal a mrknul na Elenu. Ta se na něj jen kysele zatvářila. 
                                         (4; str. 77)

   Autorka se narodila v roce 1980 v Táboře. 
   O sobě říká: „Jsem srdcem Jihočeška, duší cestovatelka. Miluji příběhy, ty psané i
 vyprávěné, focení, odpolední kapučíno a smažený sýr."  
     Po ukončení studia ekonomiky podniku na univerzitě v Praze, studovala a pracovala ve Španělsku, Anglii a Spojených státech. V současné době žije v New Yorku. Její první vydaná kniha Moře nálezů a ztrát: Náhodní lháři je součástí čtyřdílné série. Námět a postavy románu však vznikly před více než patnácti lety.


  Michael se opřel dlaněmi o zeď ve výšce Eleniny hlavy. Jeho nahé mokré torzo se nad ní pomalu naklánělo. Elena se snažila zůstat nad věcí a s kamennou tváří se dívala do pravého rohu koupelny. Chtěla se vyhnou jakémukoli očnímu kontaktu. Za nic na světě nechtěla pohlédnout do jeho tmavě modrých očí, nemluvě o krůpějích vody stékajících z mokrých vlasů po jeho hladké tváři.  
                                                                                                         (7; str. 131)

    Knihu jsem obdržela již v létě. Vážně nevím, proč jsem čtení tak dlouho odkládala. Dnes jsem knihu dočetla, takže pocity, které budu popisovat, jsou celkem čerstvé. 
  První, co řeknu, je, že jsem opravdu moc ráda, že mám knihu doma - a ještě k tomu podepsanou! Toho si nesmírně vážím. Obálka je nevšední a snad proto vás láká, aby jste po příběhu Eleny a Michaela sáhli. 
  Postavy jsou sympatické spojeny s mnoha záhadami, který postupem času přicházíte stále více na kloub. Upřímně jsem moc nevěděla, co si o Michaelovi mám myslet, ale jak děj plynul, stále více jsem mu přicházel na chuť. Na konci knihy jsem zjistila, že ho mám ráda více než Jerryho. Příběh Michela mě zasáhnul. Vím, že kdybychom se mi dva někdy potkali, určitě bych se do něj zamilovala. 
  Bavily mě pasáže o tom, jak se Jerry s Michaelem popichují. Tereza byla podle mého super kamarádka, která Elenu podržela, když bylo nejhůř. To se mi také velmi líbilo. 
  V podstatě nemám příběhu co vytknout. Byl romantický a doslova prošpikovaný záhadami. Téma pátrání po vlastní minulosti mám velmi ráda. Je vždy zajímavé sledovat, co všechno dotyčný zažil nebo dělal. 
  Styl psaní si získal mojí oblibu už při čtení prvních stránek. Propojení češtiny s anglickými pasážemi bylo dokonalé. Alespoň jsem si procvičila angličtinu. Jsem ráda, že jsem všemu rozuměla a vůbec, že mi tenhle příběh neuniknul. Po dočtení si říkám, že je škoda, že u sebe nemám další díly. Hned bych se do nich pustila. 
  Jedná se o další knihu, která mě jen utvrdila, že knihy našich autorů mohou být stejně nebo možná ještě o něco málo kvalitnější než příběhy zahraničních autorů, a že je rozhodně stojí za to číst. Alespoň jednou za čas. Také jsem si uvědomila, že bych těmto autorům mohla také věnovat víc pozornosti a více je podporovat. Proto vás, kteří si tento příspěvek budete číst, prosím - ČTĚTE ČESKÉ AUTORY! DEJTE PŘÍBĚHŮM OD NICH ŠANCI OKOUZLIT VÁS! 
  Je škoda, že knížka nemá alespoň o trochu více stránek. To však nevadí. Předem mnou jsou ještě další tři díly, během kterých doufám, lépe poznám Elenu, ale hlavně také Michaela, který mi přirost k srdci asi nejvíce. Jeho osudu je mi líto. Doufám, že dostane příležitost být šťastný, Moc bych mu to přála. 
  Na další díly se neskutečně těším a jsem zvědavá, jak děj bude pokračovat. Ještě jednou moc děkuju autorce za zaslání začátku pěkné série, která má rozhodně potenciál pro to, být s každým dílem lepší. Rozhodně doporučuju všem, kteří mají rádi romantiku, záhady a pátrání po vcelku neobyčejné minulosti.
  Konec mě mile překvapil.
Děkuju!

Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky








   

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard