Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard

Autor: Sylvain Reynard
Originál: Gabriel´s Inferno, The Berkley Publishing Group, 2011
V ČR: Hana Netušilová a Kristýna Vítková, XYZ, 2013
Série: Hříšné odstíny vášně (1. díl)
Počet stran: 560

Anotace: Profesor Gabriel Emerson je ve dne uznávaným specialistou na Danta, v noci se změní na šelmu zmítanou erotickými touhami a téměř zvířecími pudy. Aby dostal vše, co chce, využívá neuvěřitelného šarmu a skvělého vzhledu, pod kterým se ovšem skrývá temná minulost, a prázdnota. Pak se v jeho životě objeví studentka Julia a s ní i svádění, zakázaná láska a možná i vykoupení z Gabrielova osobního pekla...

  Kdyby alespoň jedinkrát naznačil, že ji chce, udělala by pro Gabriela, toho muže, se kterým strávila noc v lesích, cokoli. Sestoupila by do bran pekelných a přivlekla by ho zpátky. Byla by Samem jeho Frodovi a následovala by ho útrob Hory Osudu. 
                                                                                                            (Kapitola 10, str. 130) 

  Gabriel Emerson je, jak už jste si mohli přečíst v anotaci, profesorem. Přednáší na jedné univerzitě o Dantovi. Přes noc se rád vydává na cesty sexuálního dobrodružství. Přes den mistrně ovládá svou práci a snaží se nějak vypořádat se svou minulostí, což pro něj vůbec není snadné. Naopak. Jeho vlastní minulé skutky pro něj mají až zdrcující účinky. 
  Jednoho dne na jeho přednášku přijde dívka jménem Julianne, která ho na první pohled okouzlí. A zdá se Julii také není lhostejný. Vztah mezi studentkou a profesorem je však naprosto vyloučený... Nebo ne? 

  Hnědooký anděl plakal nad démonem. Anděl plakal, protože se zhrozil z pouhého pomyšlení na to, že by mu někdo ubližoval.  
                                                                                                    (Kapitola 21, str. str. 358)

  SYLVAIN REYNARD  je kanadský spisovatel se zájmem o renesanční umění a přehnaným poutem k městu Florencii. (Mimochodem, je třeba poznamenat, že vypravěč Gabrielova Inferna měl ve smlouvě napsat tento životopisný dodatek a může potvrdit, že SR je opravdu skutečný a má záviděníhodnou sbírku skotských kostkovaných ponožek.) Zajímavostí je, že si autor dává velký pozor, aby ho nikdy nevyfotili, takže pokud nevidíte jeho fotku, není to moje chyba, ale nechce se z nějakého důvodu nechat nikým vyfotit.

  "Mohl bys mít kteroukoliv ženu bys chtěl, Gabrieli."
    Zamračil se."Já chci jenom tebe."              
Opřela se o jeho hruď a usmála se. 
Být bez tebe, Julianne, to je jako trvalá a nekonečná noc bez hvězd."  
(Kapitola 21, str. 367) 

  Musím říct, že jsem ráda, že jsem si nejdřív přečetla trilogii Padesát odstínů, alespoň mám nyní srovnání. Jak mnozí z nás jistě ví, tato série je právě s tou výše jmenovanou dost často srovnávána. I když porovnávání knih s jinými nemám v oblibě, jsou chvíle, kdy si to neodpustím. Ta chvíle právě nastala.  
  Jak asi víte, trilogie Padesát odstínů šedi se mi líbila. To jsem však ještě netušila, že ji něco může překonat. Pochopte, jednalo se o první romány tohoto žánru, a tak je to celkem pochopitelné. Ano, oba pánové - jak Gabriel, tak i Christian mají temnou minulost; se kterou se perou, seč jim síly stačí. Oba jsou, bych řekla až nechutně bohatí. A oba jsou pro to, aby dostali svou milovanou, ochotni udělat naprosto cokoli. 
  Christian se při setkání jeho milované Anastasie musel naučit romantice, Gabriel se bude muset naučit být něžný. Gabriel už totiž od prvního pohledu na Julii romantický JE. Další věc, která se mi na celé sérii o Gabrielovi líbí, je, že on ji potká a i přes to, že ho Julia velmi fyzicky i duševně přitahuje, svoje touhy celkem ovládá. Ne jako Christian, že Anastasii viděl a téměř okamžitě nabídl, jestli mu nepůjde dělat sub...
  A dámy jsou také velmi rozdílné. Jasně, obě mají společné dvě věci: za prvé - ani jedna nemá sexuální zkušenosti a za druhé - obě by se pro své miláčky doslova rozkrájely a naservírovaly na stříbrném podnose, kdy o to pánové stáli. 
  Na rozdíl od Padesáti odstínů, se zde nevyskytuje žádná otravná Anastasiina vnitřní bohyně s podvědomím. Kromě toho mi Julia přijde i mnohem více mentálně vyspělejší než Anastasie. 
  V Gabrielově Infernu nechyběla romantika, různá krásná přirovnání, nadnesené věty... Ve druhé ukázce je zrovna vyjádřeno, jak Gabriel viděl Julii - viděl ji jako hnědookého anděla a sebe vinou své minulosti jako démona. 
  Přijde mi, že se Gabriel hrozně podceňoval a nebyl vůbec tak špatný, jak popisoval. 
Já jsem si ho zamilovala už po pár stránkách. Slovy každopádně už něžný byl od začátku. A takový romantik... Ach! Nešlo ho nemít ráda. 
  Styl psaní autora se mi hned zalíbil, i když musím přiznat, že když jsem si tuhle knížku asi v patnácti letech v elektronické podobě otevřela, přestala mě bavit. Po pravdě jsem jí tenkrát nechápala. A nechápala jsem ani fanynky série. Nyní už je chápu. Řadím se mezi ně také. 
  Knížka se čte hrozně rychle, je čtivá. Škoda, že jsem ji četla pouze v elektronické podobě. Tu musím mít doma! Obálka je skvostná. Miluju rudé růže. 
  Na další díly se určitě chystám a určitě se potom pustím i do Prince, což je kniha spojující sérii o Gabrielovi a autorovou druhou sérií, jejíž první díl se nazývá "Temná Raven." 
  Zkrátka - kdybych si měla vybrat mezi Gabrielem a Chtristianem, volím jednoznačně Gabriela, protože s ním by si myslím chtěla prostě chodit většina z nás. (Já tedy ano.) 
  Také se mi líbí, že autor bezvadně dokázal trefit pocity ženy - tedy pocity Julie. Téma zakázané lásky je pro mě vždycky atraktivní a snad nikdy mě nepřestane bavit. Danému páru vždycky hrozně fandím. 
  Touto recenzí jsem nechtěla shodit Padesát odstínů, přece jen i na téhle sérii jsem si našla něco, co mě bavilo. Jen říkám, že nebyla tak dobrá, jako tahle kniha, kterou jsem před pár minutami dočetla. 
  Rozhodně doporučuji všem fanynkám žánru, romantičkám a milovnicím lehkého čtení s nádechem vášně a smyslnosti.
   
                                                         Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky







Komentáře

  1. Super recenze. Jsem ráda že se ti kniha líbila, protože i já jsem nad ní uvažovala. (teď aspoň vím, že se do ní můžu s klidem pustit). :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuju moc. :) To klidně můžeš, je to vážně skvělé čtení a už se nemůžu dočkat dalších dílů.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová