Ranhojička: Královna rebelů - Lynette Noni

Autorka: Lynette Noni 
Originál: The Prison Healer, 2021
V ČR: Pavla Kubešová, Fragment, 2022
Série: Ranhojička (1. díl ze 3)
 Počet stran: 416

Anotace:   Mnohým zachránila život, teď bude bojovat o ten svůj. První díl napínavé fantasy série. Už deset let přežívá sedmnáctiletá ranhojička Kiva v nechvalně proslulé věznici Zalindov. Když přivezou těžce nemocnou královnu rebelů, dostane nelehký úkol – udržet ji na živu, aby mohla podstoupit zkoušky utrpením, určené těm nejnebezpečnějším zločincům. Musí přežít mučení vzduchem, ohněm, vodou a zemí, což se zatím nikomu nepodařilo.
Ve stejné době dostane Kiva šifrovaný vzkaz od své rodiny: „Nenech ji zemřít. Už jdeme.“ Dívka si uvědomuje, že zkoušky by nemocnou královnu zabily, a tak se nabídne, že je podstoupí místo ní. Pokud uspěje, budou obě svobodné?

  Kiva má strach z nejisté budoucnosti. Spánek jí ruší i epidemie, která se šíří věznicí, a také Jaren - nový vězeň, jehož přítomnost je pro ni důležitější, než si dokáže přiznat…Pak obdrží Kiva vzkaz od své rodiny: „Nenech ji zemřít. Už jdeme.“ Dívka si uvědomuje, že zkouška by královnu zabila, a tak se nabídne, že trest podstoupí místo ní. Má ale vůbec nějakou šanci? A jak se k její volbě postaví záhadný nový vězeň Jaren?

  "Ale co pak?" chtěl vědět Tipp. "Ty b-budeš na svobodě a já zůstanu sám." 
  Kiva  mu nemohla povědět pravdu ani se mu svěřit se svým plánem - ještě ne. Ne,  dokud si nepromluví s ředitelem, už teď ale věděla, že i pak zůstane zticha, ze strachu, aby v Tippovi nevzbuzovala plané naděje. Měla před sebou dlouhou cestu a žádné záruky, že to dobře končí.
  Co k tomu napsat? Je to drsné. Jakože hodně drsné. Ta knížka tím vystupuje z žánru Young Adult a jako jedna z mála ukazuje svět, který je postaven na věznění, na násilí. Přijde mi, že takových knih v YA zase tak moc není. Většinou je všechno kouzelné a pouze ty události kolem nějakým způsobem hýbou našimi emocemi. Ale tohle - tím, že se děj odehrává v jedné z nejhorších (byť fiktivních)  věznic, mnou hýbalo už samo o sobě.  Upřímně jsem si po celou dobu říkala, že to je, jako kdyby se autorka inspirovala  druhou světovou válkou a koncentračními tábory a dala tam trošku z Hunger games.
  Kiva je hlavní postava a zároveň je jediná, kdo v Zalindově dokázal přežít dlouhých 10 zim. Moc se mi líbí, že právě díky této postavě je do knihy zahrnuto léčitelství bez využití moderních technologií či léků nebo vybavení. Řekněme si, že její léčení je, (myšleno s nadsázkou) lehce středověké. Líbí se mi, jak si autorka s paní překladatelkou daly tu práci, že vymyslely naprosto originální názvy pro některé věci. (Věřím, že přeložit slovo stříbrůvky není vůbec jednoduché.)
   Tipp je takový malý šmudlík, kterého si ihned oblíbíte. Nevím, proč, ale já jsem si ho představovala jako svého potencionálního budoucího syna. 😅
  Pak je na řadě  Jaren, který je též velmi důležitou postavou bez které by tenhle příběh vůbec nemohl existovat. Stejně jako u dvou předchozích osob. A prostě ho miluju. Tímto se stává mým asi tak x-tým knižním manželem. 😁💕
  Co se týče dalších postav, dozorci jsou fakt odporní. Bezcitní, zvrácení a nezastaví je snad nic. Další postava, kterou mi hlava nebrala, byl samotný ředitel věznice Zalindov. Ale uznávám, že kdyby on takový nebyl, žádný příběh by nevzniknul. Nebo by byl plochý.
  Už samotný Zalindov je dost krutý sám o sobě, ale pak přijdou na řadu zkoušky všemi čtyřmi elementy - a to je teprve něco. Jako garantuju vám, že budete obracet stránku za stránkou úplně nedočkaví, jak to celé dopadne. Alespoň já to tak měla. Tolik twistů a akce... to jsem prostě musela. Nešlo to jinak.
  Na své si přijdou i milovníci  lehké romantiky. Mám pocit, že v dalších dílech bude té lásky o něco víc. Fantasy část se tam také spíše pomaličku rozvíjí. V  podstatě máte pocit, že čtete zvrácený román a pak vám do toho Lynette "prskne" magii. 
  Ranhojička vás určitě zaujme svou čtivostí, akcí, krátkými kapitolami končícími dost otevřeně, lehkou romantikou, přátelstvím, nenávistí a možná v něčem i trochu záhadou. (Já jsem to tedy prokoukla, ale třeba to někdo neprokoukne.) Navíc kniha obsahuje i zajímavý a krásný plánek věznice, kde se příběh odehrává. 
  Musím se přiznat, že mi čtení z tohoto prostředí dost sedlo, tak se moc těším na knihu Divoká říše, která by se  také měla odehrávat ve vězení. Už ji mám ve čtečce, tak jsem zvědavá.
  Kvůli krutosti některých scén bych knihu doporučovala číst až tak od 15 let. Každopádně jsem zvědavá na další díly, které jsem dostala k Vánocům 2023 a tudíž na mě spokojeně čekají na poličce. Pokud jste ještě nečetli, přeju příjemné počtení.😌

⭐⭐⭐⭐/⭐

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová