Letní zahrada - Paullina Simonsová

Autorka: Paullina Simonsová
Originál: The Summer Garden, HarperCollinsPublishers, 2006, Londýn
V ČR: Milena Pellarová, Ikar, 2013
Počet stran: 632

Anotace: Rok 1947. Sonorská poušť.
Po letech odloučení se Taťána Metanovová a Alexandr Bělov shledávají ve Spojených státech, i nichž vždy snili, že se stanou jejich novým domovem  - místem, kde budou moci zapomenout na všechny hrůzy, kterými si v uplynulých letech prošli, a kde budou konečně žít svůj společný sen a vychovávat syna Anthonyho.
 V dusivém ovzduší strachu a nedůvěry propukající studené války však oba na každém kroku cítí, že ve své zemi zaslíbené jsou stále jen "cizinci", kteří musí o své štěstí neustále bojovat. Spolu jako rodina i každý zvlášť. Jinak je znovu dostihnou přízraky minulosti.

Taťána a Alexandr dlouho čekali, až budou moci konečně být spolu, vychovávat svého syna Anthonyho.
Po letech strávených v hrůzách války si Alexandr není jistý, zda dokáže žít bez zbraně v ruce. Nic jiného,  než být vojákem neumí a také to s oblibou dává Taťáně najevo. Někdy i dost hlasitě. Musí se vyrovnat s tím, že budou moci konečně žít tak, jak si vysnili. Často si však pokládají otázku - Dokážou to vůbec? Jsou na něco podobného připraveni?
Oba mají strach o syna, kterého zahrnují láskou a to i přesto, že jim občas jeho přítomnost trochu překáží v soukromí. Tak to má být. Jenže Anthony brzy pochopí, že rodičům musí dopřát také chvilku o samotě a skutečně jim tu chvilku dopřeje.
Alexandrovi také vadí, že každému na potkání  Anthony vykládá o minulosti, o kterém by nejradši nikomu nevyprávěl, a kterou by si nejradši nechal jen pro sebe. Je to zkrátka chlapec, který co neví, to nepoví...
Kniha postupně líčí a popisuje okamžiky od Anthonyho dětství až po dospělost. Líčí také vzpomínky na Taťánino dětství a život před válkou. Na samém konci knihy je také nastíněno stáří obou hlavních postav a radost, kterou mají s neustále se rozvíjející rodiny.  Ale zvládnou se Taťána a Alexandr postavit všem překážkám, které jim vytvořila nejen studená válka, ale také manželská krize? Dokáží překonat strach o syna nebo budou žít každý odděleně?
To si můžete přečíst v této jedinečné knize! :)

  "Mohl sis pohmoždit klouby."
  "Ne, nedělej si starosti." Několikrát sevřel prsty v pěst a zase je rozevřel.
  Nespustila z něj oči. "Šuro...?"
  "Nechci o tom mluvit, nechci slyšet ani slovo, takže zavři pusu a mlč."
  okamžitě poslechla. Za pár minut zastavil na krajnici v liduprázdném Shea Boulevardu. V dálce pořád ještě byly slyšet vybuchující rachejtle. Alexandr seděl s rukama na volantu. Trochu se mu třásly.
  "Miláčku," zašeptala konejšivě.
  "Byl jsem takový idiot. Vůbec sám sebe nechápu."
                                                                                                        (Dudley z Montany, str.287)

 Paullina Simonsová se narodila a vyrostla v Petrohradu, v deseti letech však s rodiči emigrovala do USA. Je autorkou deseti románů, přičemž největšího úspěchu dosáhla Měděným jezdcem z roku 2001 (česky Ikar 2004, 2013), jenž se stal mezinárodním bestsellerem. Druhý díl trilogie s názvem Taťána a Alexandr vydal Ikar na jaře 2013.   

Jak už jsem několikrát u této série avizovala, myslím, že autorka rozhodně ví, o čem píše. Má znalosti a nebojí se je prodat ve svých knihách. Má nesmírně čtivý styl psaní a rozhodně by si tato série zasloužila,  aby alespoň Měděný jezdec byl na seznamu maturitní četby. Kdo ví... Třeba jednou bude.
Tato série si své čtenáře rozhodně získat umí. Je to jedna z nejlepších knižních sérií, které jsem kdy četla.
Autorka si rozhodně zaslouží, aby se o jejích knihách mluvilo, aby se vědělo, o čem jsou a také o tom, jaké je jejich jádro a podstata.
  Doufám, že se jednoho dne dozvím, že už je i seriál, i když pochybuji (při vší úctě k lidem od filmu a hercům), že by na filmovém plátně mohlo vzniknout něco byť třeba jen podobně dokonalého, jako je sama kniha.
Proto vždy, když se mě někdo zeptá, jakou bych mu doporučila knihu, doporučí jednoznačně tuhle. Není jen o válce nebo lásce, ale je především o vztazích, citech, emocích a v neposlední řadě je také o lidech. O době, ve které žili, ale také o době, která následovala po válce.
Také se mi líbí, jak autorka skvěle dokáže vystihnout pocity jednotlivých postav, charakteristiku situace a to, že stejně jako dokáže napsat dramatickou chvilku, tak se nebojí ani romantiky, kterou do příběhu podává stejně dobře.
Umí skvěle vkládat citáty, které do příběhu zapadají  a také brilantně zasazuje verše z Bible.
Každá kniha ze série má své kouzlo a rozhodně si "brousím zuby" i na další autorčiny knihy. Měděný jezdec a celý zbytek série (včetně Bellagrandu) však i nadále zůstane mojí srdeční záležitostí.

                                             Výsledek obrázku pro hvězdičky Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard