Nežádejte o milost - Martin Österdahl



Autor: Martin Österdahl
Originál: BE INTO OM NAD, Forum, 2016
V ČR: Eli Geisslerová, Omega, Dobrovský, 2017
Série: Max Anger (1. díl)
Počet stran: 552

Anotace: Píše se rok 1996 a ruské prezidentské volby se blíží. Po Pashie, mladé ženě, která pracuje pro švédskou firmu s obchodními aktivitami v Rusku, se v Petrohradě slehla zem. Současně s tím dojde k opakovaným útokům na telefonní síť ve Stockholmu, k útokům které by mohly ohrozit bezpečnost celé země.
Kolega a přítel Pashie, vojenský potápěč a odborník na Rusko, Max Anger, odjíždí do Petrohradu hledat svou lásku. Během svého pátrání naráží na důkazy, že se jeho přítelkyně dostala na stopu tajné organizace. Je to příčina jejího zmizení?
Několik nevinných lidí je zabito a Maxovi začíná být stále jasnější, že nemá času nazbyt. Možná je už Pashie mrtvá...
Zároveň objevuje souvislosti mezi organizací a svou vlastní minulostí. Dozví se konečně, se jeho otec coby sirotek dostal v březnu roku 1944 na Arholm, malý ostrov stockholmských šér? Minulost a současnost do sebe začínají nečekaným způsobem zapadat.

Max zdvihl varovný prst - nekřičte.
(19, str. 121)

  Co k tomu více říct? Snad jen to, že se jedná o už podle anotace napínavý thriller, ve kterém se vzájemně propojí současnost s minulostí. Max, který je hlavním hrdinou j dle mého názoru zlatíčko, je mi hrozně sympatický, že se vydal hledat svou ztracenou lásku. Dle mého názoru je také velký dobrodruh, protože určitě není tajemstvím, že akce, do které se sám dobrovolně pustil, velmi nebezpečná. Upřímně - koho z vás by něco podobného napadlo? 
  Tato akce chce pořádnou dávku odvahy. Takovou nenajdeš jen tak na ulici. Taková odvaha je dar. Na své nelehké misi za záchranou ženy, kterou miluje, se pořád dozvídá nové skutečnosti, které ho vůbec neuspokojují, ba naopak - celou situaci ještě daleko více zhoršují...
  Z knih s takovýmto námětem se tají dech a tahle v tom není výjimkou...

  Znovu převyprávěl, na co u Pashie doma narazil: nepořádek, převrácený nábytek, počítač a poznámky, které někdo spálil. Krvavé otisky rukou v koupelně.
(21, str. 133)


  Martin Österdahl vystudoval ruštinu, východoevropská studia a ekonomiku. Dvacet let pracoval v televizní produkci a dříve působil jako programový ředitel Švédské televize. Martin bydlel v roce 1996 v Petrohradě a na vlastní kůži tak zažil ruské prezidentské volby. Dnes žije se svou ženou a dětmi ve Stockholmu.
  Kniha Nežádejte o milost je prvním dílem trilogie Max Anger. Na delší dva díly se můžete těšit v následujících dvou letech.

  Otevřel oči a pozoroval rakev vepředu v kostele. Vladislav byl mrtvý, ale odmítal si připustit myšlenku, že by Pashie byla taky. Nesmí být mrtvá. 
                                                             (38, str. 219)

  Kniha je zajímavá, originální námět i prostředí, ve kterém se odehrává. Mimochodem, až při psaní této recenze jsem si všimla, že se jedná o trilogii, což bylo pro mě ohromné, ovšem příjemné překvapení. 
  Líbí se mi, že autor knihu napsal tak, že se zde pořád něco děje. Nevíte, co bude dál. Nevíte, jak příběh nakonec skončí. Můžete jen hádat. A to je u thrillerů rozhodně velké plus. 
  Max si mě dokázal získat už v anotaci. Jedná se o vážně skvělého muže. Přítele, který je snem každé (nebo alespoň většiny z nás).
  mohu s čistým svědomím říci, že knihy tohoto typu mi vždy naženou husí kůži. Leckdy se u nich bojím opravdu hodně. Autor píše čtivě, poutavě. 
  Maxe i Pashie (a jiných obětí) mi bylo vážně líto. Nejhorší na knihách podobného typu je, že se takové příhody mohou stát; stávají se a mnohdy se bohužel i stanou.
  Na samý závěr recenze bych chtěla říct, že knihu mohu vřele doporučit fanouškům napínavých knih, thrillerů a lidem, kteří mají rádi, když se současnost spojí s minulostí. 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský. 
Knihu můžete zakoupit ZDEZDE.

Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová