MINIRECENZE: Tajemství porodní báby - Sabine Ebert

Autorka: Sabine Ebertová
Originál: Das Geheimnis der Hebamme, 2006
V ČR: Ivana Führmann-Vízdalová, Knižní klub, 2011
Série: Tajemství porodní báby (1. díl)
Počet stran: 552

Anotace: Hradní pán Wulfhart chce dát mladé porodní bábě Martě useknout ruce a nohy, protože se jeho syn narodil mrtvý. Na poslední chvíli se dívce podaří uprchnout z rodné vesnice. Aby na útěku přežila, přidá se k výpravě kolonistů směřující na východ země, do dnešního Saska. Osadníci si tam chtějí zúrodnit půdu a vybudovat nový, svobodný život. Vede je statečný a čestný rytíř Christian, kterého Marta okamžitě okouzlí. Ale její krása a léčitelské schopnosti vzbudí pozornost také proradného rytíře Randolfa, Christianova úhlavního nepřítele. V Christianově vesnici jsou navíc objevena bohatá naleziště stříbra…


Tři zemřou a jeden nás všechny odporně zradí. 

(Na cestě, str. 46)

  Mladičká slečna Marta je povolána, aby pomohla na hradě s porodem. Jenže dítě se narodí mrtvé. Pro hradního pána Wulfharta je smrt jeho syna tak nepřijatelná, že chce dát Martě useknout nohy i ruce v domnění, že někde udělala chybu. 
  Na poslední chvíli z vesnice uprchne. Na útěku se setkává s rytířem Christianem,  kterému se Marta zalíbí. Jenže její krása nedá spát ani zrádnému rytíři Randolfovi - nepříteli Christiana. Ve vesnici je navíc objeveno stříbro a to všechno má za následek nebývalý slet událostí, o kterém se doštete jedině v této knížce… 

Klidně je jemně tiskla k tělu. Pocítil teplo, které jí vycházelo z dlaní, proud mu procházel celým tělem a tišil bolest. "Jak jsi to udělala?" podivil se užasle, když ruce oddálila.  

(Lov, str. 334) 

  
   První díl série Tajemství porodní báby byl lepší, než jsem si původně myslela. Obsahuje totiž všechno, co mám na literatuře ráda. Mísí se zde historie, romantika, drsné prostředí středověku, intriky se zradou... 
  Nejdříve bych se chtěla zaměřit na postavy. Líbí se mi, že zde nejsou jen hodné postavy, protože tak to naneštěstí v životě také není.  Na druhou stranu se zde vyskytují postavy, které jsou bud vyloženě hodné a spravedlivé nebo vyloženě zlé a proradné. Snad žádná nestojí mezi, což má také svou výhodu - víte, co od charakteru postavy přibližně čekat.
  Můj upřímný a velký obdiv patří hlavně Martě, která se musela v životě sice vyrovnat  mnoha složitostmi, ale přesto se nevzdávala. Christiana miluju. Jedná se o typického rytíře, který chrání "slabší" za každé okolnosti. Nenávidím Randofa! Je strašně krutý. Jeho postava na mě působí tak, že si o sobě myslí, že může naprosto všechno s tím, že mu vždycky všechno projde, což je bláhové si něco takového myslet. Nejedná se o spoiler, je to pouze moje domněnka!
  Jasně, děj je takový lehčí, ale užila jsem si ho. Ukazuje se zde, že lidé to ve středověku neměli v žádném případě lehké. Styl psaní je čtivý a závěr kapitol vás ve většině případů zkrátka "DONUTÍ" pokračovat ve čtení.
  V příběhu se neustále objevují nové zvraty a skutečnosti, což mám hodně ráda, protože tyto faktory vždy posunou děj tak nějak dál. Co se týče romantiky, ta je tady taky v celkem objemném množství, což nemusí sednout každému.
  Jinak je kniha napínavá, zažijeme tedy středověké dobrodružství, (které bych asi označila i za středověkou romanci) prodchnutou i občasnou krví. Líbí se mi, že autorka nevidí vše je růžově, ale ukazuje i temnější chvilky, které v životě naneštěstí také jsou.
  Příběh jsem maximálně prožívala. Byly chvíle, kdy jsem si málem rvala vlasy hrůzou a napětím a také chvíle, kdy jsem se usmívala, protože to bylo zrovna pěkné/romantické a říkala si, že je škoda, že taková vyznání většina z nás nikdy neuslyší. 

  Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky/Výsledek obrázku pro hvězdičky








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová