Stránky světa - Kai Meyer

Autor: Kai Meyer
Originál: Die Seiten der Welt, Frankfurt nad Mohanem, Fisher FJB, 2014
V ČR: Tereza Pecáková, CooBoo, Praha 4, 2016
Počet stran: 389

Anotace: Každá kniha má své tajné stránky...
Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom speciálním svazku: své dušeknize. S ní ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel-  a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná.

Jak praví anotace, hlavní hrdinka se jmenuje Furia Salamandra Faerfaxová. Má ještě mladšího brášku Pipa, který se bojí klaunů a je mu deset let. Furia se snaží být stále při dobré náladě, ale velmi ji trápí, že ještě nemá svou dušeknihu. Její trápení se ještě prohloubí poté, co navždy ztratí svého otce - Tiberiuse, kterému slíbila, že vydá do zaslíbeného města bibliomantů - Libropolisu.
  V době, kdy Furia s Pipem potřebují největší oporu, je její bratr unesen Okouzlující - krásnou vražedkyní, která se nezastaví před ničím, aby splnila svůj úkol. Furia má tak o důvod víc, se dostat do Libropolisu. Musí se tam vydat, vyhledat pomoc... Může však ve světě, kde má plno nepřátel vůbec někomu věřit?

  Podívala se na jeho dušeknihu.
  "Tu nebudeme potřebovat," řekl. "A teď pojď. Dcera mého přítele je jako moje vlastní dcera. Dám na tebe pozor."
  Nehnula se  místa.
  "Věř mi," řekl Kyriss a otevřel dveře.
                                                                                                                       (str. 146, Kapitola 22)

  Nebe nad Libropolisem bylo zamračené a denní světlo pošmourné. Procházeli poklidnými vesnickými uličkami a Furia měla oči na stopkách, zda se neobjeví její pronásledovatelé. Jestli ji sledovali milicionáři, byli nenápadnější než ti dva z dnešního rána.
                                                                                                                       (str. 147, kapitola 23)

  Nebo jako by po nás mohl někdo z minulosti sáhnout a zničit nás rychleji než nepřítel,  který číhal tam venku v temnotách.
                                                                                                                        (str. 313, kapitola 48)

  Možná  dnes v noci zemřou. Až vyjde slunce, nejspíš bude shlížen na docela jiné Libropolis - a jak to tak vypadalo, nebude to změna k lepšímu. Bylo důležité vyslovit právě teď, že pro ni znamenal víc než cokoli jiného. Měl exlibri a svoji revoluci a kdovíco ještě.  Ale ona neměla nic, jen lásku k němu, kterou tajila tak dlouho a chtěla, aby o ní věděl, než udělá něco, co... No ano, než udělá co? Už jen to pomyšlení ji strašlivě bolelo.
                                                                                                                        (str. 335, kapitola 51)

  Byly to pohledy, v nichž ležela celá společná společná minulost, všechny ty hodiny, které strávili společně, aniž by věděli, co oba dávno věděli. Že patří k sobě.
  Miluju tě, vyslovila Cat neslyšně.
                                                                                                                            (str. 366, kapitola 55)
Kai Meyer, narozen roku 1969, je jedním z nejvýznamnějších německých autorů fantasy románů. Napsal přes padesát knih, které byly přeloženy do více než třiceti jazyků.
Jeho knihy byly adaptovány jako filmy, rozhlasové hry a komiksy a získávají ocenění jak doma, tak v zahraničí.

Někde jsem slyšela, že je tato kniha srovnávána s Inkoustovým srdcem, podle jehož knižní předlohy byl natočen i stejnojmenný film. Já mám tenhle film moc ráda, a tak jsem byla celkem zvědavá, nakolik je tato informace pravdivá.
  Já sama jsem řekla, že je to tomu skutečně podobné. Ale kdy jsem se nad tím zamyslela, zjistila jsem, že je to OMYL.
  Autor totiž stvořil úplně nový svět, který je naprosto odlišný od všech fantasy, které jsem doposud četla. (Přiznám se, nebylo jich mnoho).
Myslím, že tento nápad s městem ztracených knihkupectví je nápaditý. Rozhodně je originální.
  Bylo tam několik nových pojmů například dušekniha a exlibri, což jsou zjednodušeně řečeno postavy, které se z knih dostali do "normálního světa."
Další věc, která se mi na knize líbí je neustálé napětí a pěkná obálka, jejíž nápis se při čtení zlatavě odráží a podle mého názoru nadpis i jméno autora výborně kontrastuje s černým pozadím.
Abych jenom nechválila, přesto jsem k této knize měla pár drobných výtek.
Například by mě moc zajímalo, co se stalo s maminkou hlavní hrdinky, která v knize vůbec není. Nebo by mě zajímal život služky a jejího přítele, jejichž lásce osud nepřál.
Rozhodně si přečtu zbývající dva díly už jen proto, abych se dozvěděla, co bude dál s Furií a Pipem nebo s Cat a jejími city.

                                                  Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky





Komentáře

  1. Stránky světa mám doma, ale ještě jsem se do nich nestačila ani podívat :D Doufám, že se k nim už co nejdřív dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, určitě je na co se těšit. :) A mimochodem, dneska jsem koukala a má vyjít další díl :). Tak uvidíme, jaký bude. Pěkné počtení. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Gabrielovo Inferno - Sylvain Reynard