Pád titánů - Ken Follett



Název originálu: Fall of Giants
Název trilogie: Století
Autor: Ken Follett
Nakladatelství: KNIŽNÍ KLUB
Počet stran: 752

Anotace: První část monumentální historické ságy Století, v níž bestsellerista Ken Follett (Pilíře země, Na věky věků) poutavým, jímavým a zároveň napínavým způsobem mapuje fiktivní osudy několika rodin v různých částech světa, jež byly dramaticky poznamenány moderními dějinami. Pád titánů přivádí na scénu příslušníky britské a německé aristokracie, velšské horníky, ruské dělníky i americké demokraty či zbohatlíky, aby několikrát propojil jejich životní cesty a vložil jim do nich zásadní překážku – první světovou válku. Sto let staré historické události – a v jejich skrytu příběhy lásky, přátelství, hrdinství, ale i beznaděje, ponížení či falše – znovu ožívají…


Rodinná sága o tom, co předcházelo 1. světové válce, její průběh a následky. Napínavý historický román plný lásky, přátelství, vášně, zvratů a napětí...


Román, který myslím, dokonale vystihuje tehdejší dobu, líčí osudy několika rodin a dokáže vám pomoci třeba i při písemce z dějepisu... :) Styl psaní, který umí čtenáře sám o sobě naladit a autor hodně ví o době, o které píše.
Myslím si, že pojmout knihu z hlediska historie, je velmi zajímavý nápad. Ken měl velice dobře promyšlené zápletky postav, bravurně zvládl romantické scény a dal do příběhu plno různých zvratů, napětí a historických informací.

                                                                       

Ken Follett se narodil  5. 6. 1949.

Kenneth Martin Follett je velšský spisovatel historických románů a thrillerů.

Narodil se v Cardiffu ve Walesu jako prvorozené dítě v rodině daňového inspektora. V deseti letech se s rodiči a sourozenci přestěhoval do Londýna, navštěvoval osmileté gymnázium a technický institut a později na univerzitě studoval filozofii a v postgraduálním kurzu žurnalistiku. Pracoval v Cardiffu jako reportér pro South Wales Echo a v Londýně pro Evening News. Poté, co opustil novinařinu, pracoval jako zástupce ředitele v malém londýnském nakladatelství. Koncem sedmdesátých let začal po večerech psát. Zpočátku publikoval pod pseudonymy, například Zachary Ross nebo Martin Martinsen.
Proslavil se v roce 1978 špionážním románem Eye of the Needle a následovaly čtyři další bestsellery ve stejném žánru Tripple (1979), The Key to Rebecca (1980), The Man from St. Petersburg (1982) a Lie Down with Lions (1986).
V roce 1983 vydal knihu podle skutečné události On Wings of Eagles, která pojednávala o záchraně dvou civilistů z Iránu v době revoluce v roce 1979.
Poté změnil radikálně žánr a v roce 1989 spatřil světlo světa historický román Pilíře země (The Pillars of the Earth), který pojednává o výstavbě středověké katedrály v Kingsbridge. Knihy se prodalo 18 miliónů výtisků a v žebříčku bestsellerů New York Times se udržela 18 týdnů. V roce 2007 potom napsal pokračování Na věky věků (World Without End), jež se odehrává přibližně 200 let po událostech v Pilířích země a sleduje osudy dalších generací stavitelů katedrály v období poznamenaném morovou ránou v Evropě v polovině čtrnáctého století. Této knihy se prodalo 11 milionů výtisků.
Ken Follett je také autorem oceněné historické trilogie Století, ve které sleduje osudy několika generací vzájemně spřízněných rodin z různých částí světa. Kniha první Pád titánů (2010) pojednává o době první světové války a ruské revoluce. Druhá část Zima světa (2012) se odehrává v době vzestupu třetí říše, španělské občanské války, druhé světové války a na počátku studené války. V závěru nazvaném Hranice věčnosti (2014) se Follett rozloučí s hrdiny v příbězích poznamenaných událostmi jako kubánská krize, válka ve Vietnamu, stavba berlínské zdi, ale i pád komunistického bloku.
Dalším úspěsným Follettovým románem jsou Kavky (2001), dílo vypráví o událostech před vyloděním Spojeneckých vojsk v Normandii, poutavě líčí pokusy špičkové britské agentky o zničení telefonní ústředny v týlu německých pozic, na níž závisí spojení polních vojsk s velitelstvím v Berlíně.
V románu s romantickým podtextem Muž s podivnou minulostí se přeneseme do Londýna roku 1914 ke klíčovým událostem předvečera první světové války.
Za další Follettovy knihy jmenujme například Night Over Water (1991), A Dangerous Fortune (1993), A Place Called Freedom (1995) nebo The Hammer of Eden (1998).
Follettovy knihy neušly zájmu filmařů a on sám za svá díla dostal nejrůznější ocenění a čestné doktoráty.

Ken Follett se rozhodl pro napsání první knihy z finančních důvodů, protože potřeboval peníze navíc na opravu rozbitého auta.


                                             Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová