Krycí jméno Verity - Elizabeth Weinová

Autorka: Elizabeth Weinová
Originál: Code Name Verity, Hyperion, New York, 2012
V ČR: COOBOO, Praha 4, 2015, Petr Eliáš
Počet stran: 308

Anotace: 11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí svou misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví. A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.
Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

V první části knihy se dozvídáme něco o Verity, o její misi, jejím úkolu... V druhé části ještě blíže nahlédneme do osudu Maddie, jejíž osud byl s Verity spojen více, než jsem si po přečtení anotace dokázala vůbec představit... Každá z nich je úplně jiné, přesto mají něco společného.
Maddie s Verity byly nejlepší přítelkyně.
Obě si dělají zápisky, ale každá z úplně jiného důvodu... obě vědí, že mohou zemřít...

"Je něco, co o vás nevíme? My udržíme vaše tajemství a vy zase naše. Mlčení zachraňuje životy."
                                                                                                                                     (str.279)

                                                              
Elizabeth Weinová se narodila v New Yorku, ale přestěhovala se do Londýna, když jí byly tři roky. Žila i na Jamajce, kam ji otec poslal studovat. Po rozvodu rodičů se s bratrem a sestrou vrátili zpátky do USA. Studovala mimo jiné na americké univerzitě Yale a také ve Filadelfii. Při svých studiích se seznámila se svým manželem Timem a odjeli spolu do Skotska, kde žijí dodnes.
Svůj první román začala psát již v patnácti letech a od té doby píše historické příběhy pro mládež. Jejích prvních pět knih se odehrává v době krále Artuše. Elizabeth má jeden zvláštní koníček - ráda létá. Přivedl ji k tomu její manžel, ale Elizabeth získala i vlastní pilotní průkaz a tato její slabost se odrazila v další skupině románů, do nich patří i tato kniha, která se odehrává za druhé světové války.
 
Na tuto knihu jsem dlouho čekala, než si ji budu moct přečíst. Dne 12. srpna jsem byla se ségrou (jako doprovod) u doktora, a když jsme si po cestě kupovali koláček k snídani, máma měla nápad zastavit se a v klidu si tu sladkou dobrotu vychutnat. To však neměla dělat. Netušila totiž, že když se zastavíme před sice poměrně malým knihkupectvím, které je za to plné knih (krásných knih), její peněženka lehce zapláče a koláček se jí tím pádem trošku prodraží. Ve výloze byla mimo jiné i tato kniha, kterou jsem si už minulý rok strašně přála k Vánocům, a tak jsem prostě neodolala a prosila do té doby, dokud mi ji nekoupila. A vyšlo to! Kniha je doma, nyní je už i přečtená a musím říct, že se mi moc líbila. Nutno ještě podotknout, že nemohu souhlasit s některými komentáři, které se objevili na portálu Databázeknih.cz, které prohlašovali, že první část knihy popisuje letadla - vůbec nevím, kde na takovou hloupost přišli, protože letadla se sice v první části vyskytovala, to je pravda, ale rozhodně tam nebyl nějaký popis, a když tak opravdu kratičký a skoro nepostřehnutelný.
Kniha byla dobře nepsaná, výborně mi vyhovoval styl psaní v první osobě a vůbec... Tahle kniha má kouzlo. Neříkám to jen proto, že mám ráda historické romány, ale hlavně proto, že se autorka podle mého názoru až děsivě dokázala vžít do postav Verity, ale posléze i Maddie, což mě na této knize snad nejvíce dostalo. Jak autorka, tak i Verity a Maddie mají můj velký obdiv a respekt.
Při některých scénách jsem byla hodně vyděšená, poměrně i překvapená, ale po celou tu dobu čtení se mi ani na chvilku nepřestalo svírat srdce. Bylo to, jako bych se koukala na film.

                                                  Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová