Doktorka Samantha - Barbara Woodová

Autorka: Barbara Woodová
Originál: Domina, 1983
V ČR: Petra Klůfová, 2001, ALLPRESS, Klokan, Frýdek - Místek (1.vydání) , třetí dotisk 2.vydání: 2010
Počet stran: 621

Anotace: V roce 1881 získává Samantha Hargraveová jako jedna z prvních žen diplom na lékařské fakultě. je to doba, kdy lidé umírají z nedostatku hygieny, doba, kdy porodní bolesti byly považovány za boží trest a každý si bez receptu může koupit léky třeba i se smrtícím účinkem.
Jako mladá odjíždí Samantha z Londýna do Ameriky, avšak ani tam není společnost o nic osvícenější - a kromě toho je zde představa ženy-lékařky zcela nemyslitelná. Samantha svádí mnohaletý boj nejen za možnost provozovat vlastní lékařskou praxi a zachraňovat životy pacientů, ale i z nástup modernějších medicínských metod a v neposlední řadě také za své osobní štěstí.

Psal se rok 1860, když se právě údajně měla narodit hlavní hrdinka této knihy, která, jak autorka hned na začátku knihy v poznámce píše, nikdy ve skutečnosti neexistovala. Její matka hned po porodu zemřela, a tak, chudinka Samantha vyrůstala pouze s otcem, který doma moc často nepobýval, protože se vracel pozdě domů.
Jednoho dne tato mladičká dívka potká muže jménem Isaiah Hawksbill, který v ní probudí zájem o medicínu a naučí ji také poznávat jednotlivé léčivé rostliny.
Od doby jejich seznámení zakusila Samantha radost, ale i smutek spojený hned s několika ztrátami blízkých najednou.
Nic méně ona to nevzdala. Za svým snem kráčela pevně a hrdě, což velice oceňuji. Slíbila si, že se stane lékařkou, a tak také dělala všechno pro to, aby si tento sen uskutečnila...
Na své cestě musí čelit hned několika věcem - za prvé - a to nejčastěji se musí Samantha postavit předsudkům, které vůči ní lidé neustále díky jejímu povolání mají a za druhé se musí vyrovnat s občasným smutkem po blízkých, které ztratila, ale také i pocity lásky, které zakusuje k jednomu nejmenovanému muži - lékaři...

BARBARA WOODOVÁ se narodila v roce 1947 v Anglii. Vyrůstala v Kalifornii , kde později deset let pracovala v nemocnici v Santa Monice jako asistentka na neurochirurgii. Pak se teprve začala věnovat svému koníčku - psaní. Procestovala téměř celý svět, na svých cestách dobře poznala řadu různých zemí a své bohaté poznatky uplatnila v literární tvorbě.
Nakladatelství ALPRESS dosud nabídlo čtenářům poutavé romány jako je např.: Hořké tajemství, Sedm démonů, Panenky z ráje, Dokonalá harmonie, Noční vlaky, Duhový had a Pod africkým sluncem, s nimiž autorka sklidila velký úspěch.
Barbara Woodová žije a tvoří v Riverside v Kalifornii.

Potom společnými silami - jedenáctileté hubené děvčátko a artritidou pokroucený stařec - srovnali kosti, natáhli nohu a upevnili ji mezi dvě pevné plaňky. Nato Samantha pod starcovým vedením slepila živé maso dohromady a stáhla ho proužky náplastí. Když skončili, zhroutil se Hawksbill vyčerpaně do křesla se sklenkou brandy v ruce a Samantha si ze zpoceného čela odhrnula kučery. Teprve teď si všimli, že venku se mezitím setmělo a že celou tu dobu Freddy  nenabyl vědomí. 
  "Udělali jsme všechno, co jsme mohli, Liebchen," pravil stařec unaveně. "Teď už je chlapec v rukou božích." 
                                                                                                                      (Kapitola 8, str.77)

Tato kniha byla pro mě zážitkem. Opravdovým zážitkem. Byla místa, kde jsem se smála, místa, kde jsem plakala a místa, kdy jsem kulila oči a překvapeně sledovala, jak se děj dál vyvine. Musím říct, že jsem Samanthu dost obdivoval za to, jak dokázala čelit předsudkům a posměváčkům a dokázala také překonat tragédie, které ji v životě potkali a nezbláznila se z toho. naopak - vždy se snažila zachovat chladnou hlavu, což si myslím, hodně pomohlo. Také jsem si hned na prvních stránkách velice oblíbila Freddyho - kamarád Samanthy, ale i pana Hawksbilla. Musím se přiznat, že mi ho bylo v knížce kromě hlavní hrdinky nejvíce líto. Myslím, že si takový odchod prostě a jednoduše nezasloužil. Měla jsem ho opravdu moc ráda a každá kapitola s ním byla hotový požitek.
Měla jsem velice ráda také Marka, do kterého se zamilovala, a kterého mi bylo také až neskutečně moc líto. Měl těžký osud. Jako asi všichni v knize. Nikdo ten život zkrátka neměl úplně jednoduchý.
Z knihy byla doslova cítit láska, kterou Samanth chovala k Markovi, ale i k samotné medicíně.
Líbilo se mi, že to nevzdala, šla si za svým a dosáhla toho, čeho dosáhnout CHTĚLA. Kéž by takové štěstí měli všichni lidé na světě... 

                                           Výsledek obrázku pro hvězdičky Výsledek obrázku pro hvězdičky  Výsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičkyVýsledek obrázku pro hvězdičky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moře nálezů a ztrát 1: Náhodní lháři - Lena Valenová

Panský dům (původní trilogie): Anne Jacobsová

Hana - Alena Mornštajnová